Olen nyt päätynyt siihen lopputulokseen, että Suomi 100-vuotta teemavuoden yhteyteen olisi mielenkiintoista lähteä kokoamaan suomalaisten elämäntarinoita ja muistoja. Olen kirjoitellut ajatuksesta jo aiemmassa blogissani, jonka linkitin alle. Hennala taitaa olla menetetty alue, mutta hanketta voisi lähteä toteuttamaan työllisyystoimikunnan ja sosiaali- ja terveyslautakunnan yhteistyönä. Työhön voisi koota ryhmän nuoria, jotka lähtisivät keräämään tarinoita palvelutaloista tai tehostetussa palveluasumisessa. Mukana olisi hyvä olla valokuvaaja, haastattelijoita ja kirjoittajia, jotka pystyisivät koostamaan kerätyistä materiaaleista valmiita historiikkeja. Miksi mukaan ei ottaisi myös videokuvauskalustoa. Haastatteluilla voisi olla joku tietty tai useita erilaisia teemoja, joiden kautta tarinoita olisi helpompi lähteä rakentamaan. Suomi 100 teeman ympärille voisi hyvin koota erilaisia arkisia tarinoita Suomesta ja elämästä viimeisen vuosisadan aikana.
Hanke palvelisi monia tarkoituksia. Se tuottaisi uutta materiaalia Suomen itsenäisyyden ajan historiasta, toimisi sosiaalisena palveluna eläkeläisille ja opettaisi nuoria ymmärtämään lähihistoriaa. Suomen itsenäisyyden aikana on tapahtunut erittäin isoja muutoksia, joiden ymmärtäminen varmasti antaisi eväitä myös tulevaisuuden ymmärtämiseen. Oma tavoitteeni olisi lähteä hiljalleen rakentamaan julkaisualustaa, joka toimisi sosiaalisen median ja sukuhistoriikkeja tallentavan palvelun yhdistelmänä. Aluksi voisi olla järkevää tukeutua johonkin muuhun julkaisualustaan, esimerkiksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran -palveluun.
Hankesuunnitelman ensimmäinen luonnos on nyt kirjoitettu ja lähetetty eteenpäin. Odottelen vastausta ja jatkan sen jälkeen suunnitelman työstämistä.
Aluksi on varmaan järkevää perustaa yhdistys, jonka kautta hanketta on mahdollista lähteä toteuttamaan.
Tästä kaikki muuten alkoi: http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86630-vainamoisen-lapset-on-aika-tarttua-kanteleisiin
Alla blogi Hennalapolusta, jossa on myös kerrottu vastaavasta palvelusta: