Alkuperäinen julkaisu 11.06.2012: http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108487-investointity%C3%B6kalu-kotimaisille-innovaatioille
Otetaan: www.kickstarter.com, Leijonan luola (TV-formaatti), mesenaatti.me, muutama bisnesenkeli ja kotimaiset julkiset toimijat (Tekes, Uusyrityskeskus, jne.), pistetään ne hattuun ja ravistetaan. Kurkistetaan hattuun ja katsotaan mitä sieltä löytyy…
UUDISTETTU INNOVAATIOPOLITIIKKA
Hyvän idean kehittyminen menestyväksi liiketoiminnaksi on monivaiheinen prosessi, joka vaatii eri alojen osaamista, pääomaa, onnistumisen markkinoinnissa ja ripauksen onnea. Suomessa on huudettu innovaatioiden ja kasvuyritysten perään kohta vuosikymmen, mutta tulokset ovat laihoja. Jotain tehdään väärin.
Kickstarter (http://www.kickstarter.com/) on verkkopalvelu, jossa kuka tahansa voi esitellä oman tuoteidean tai projektin ja hakea sille rahoitusta. Rahoittajille voidaan luvata esim. valmis tuote tai jotain muuta siihen liittyvää oheismateriaalia. Sivuston idea on nerokas. Sivustolta voi etsiä mielenkiintoisia projekteja ja osallistua niiden kehittämiseen. Joidenkin tuotteiden ympärille rakentuu verkosto, josta on hyötyä projektin valmistelussa ja se auttaa myös valmiin tuotoksen markkinoinnissa.
Leijonan luola on varmaan monelle tuttu TV-formaatti. Siinä ryhmä sijoittajia arvioi kilpailijoiden liikeideoita tai tuotteita ja investoi sellaisiin, joissa on potentiaalia menestykseen.
Mesenaatti.me on suomalainen yhteisörahoituspalvelu.
Oma mallini yhdistää näiden kahden ”formaatin” ominaisuuksia, liittää mukaan julkisen sektorin investointipolitiikan ja tositv:stä tutun tekstiviesti -palvelun.
MITÄ JA MITEN?
Ensin tarvitaan paikka mihin liikeideat asetetaan esille. Se voi olla Kickstarterin tapainen palvelu tai uusia yrityksiä opastava toimija. Jätetyistä ideoista poimitaan mielenkiintoisimmat TV-formaattiin, johon osallistuvat investoinneista vastaavat viranomaiset ja yksityisiä toimijoita. Ohjelman jaksot voidaan teemoittaa, esim. toimialan mukaisesti. Liitetään ohjelmaan katsojille mahdollisuus investoida haluamiinsa tuotteisiin (esim. tekstiviestillä tai tilisiirrolla). Investointia vastaan, katsojille voidaan antaa osake tai valmis tuote. Erilaisia mahdollisuuksia on paljon. Jokaisessa jaksossa voi hyvin olla arviointi ja kehitys -osiot, joista toisessa jalostetaan ideaa ja toisessa järjestetään varsinainen arviointi ja asiantuntijoiden investointipäätös. Käynnistyneitä projekteja voidaan esitellä myöhemmissä jaksoissa. Ohjelman voi helposti jalostaa ulkomaille myytäväksi formaatiksi.
Haluaisitko Sinä katsoa tällaista ohjelmaa ja osallistua piensijoittajana hyviin projekteihin?
Kommentti 27.02.2017
Mielenkiintoista lukea vanhaa blogia, mitä meinasin jo korjata, mutta huomasin, että eihän siihen ole tarvetta. Mesenaatti.me:n lisäsin mukaan, koska sitä ei tainnut vielä olla alkuperäistä blogia kirjoittaessa.
Itse asia ei ole hirveämmin muuttunut, olen vieläkin sitä mieltä, että yhteisörahoitus on erinomainen keino ohjata pieniä pääomia uusiksi tuotteiksi. Se on hyvä tapa markkinoida tuotetta jo ennen sen valmistamista. Tuote tulee siten vertaisarvioiduksi jo ennen tuotannon aloittamista. Julkiset tahot ja pääomasijoittajat kannattaisi silti pyytää mukaan alustalle, koska silloin ideaa olisi arvioimassa useita sen mahdolliseen rahoittamiseen osallistuvia tahoja.