Ekologiset hautajaiset ja sähköinen muistomerkki

Kuolema ja hautajaiset eivät ole kovin yleisiä puheenaiheita kahvipöydässä, mutta ne ovat asioita, jotka jokainen meistä tulee kohtaamaan, läheisten ja sukulaisten kohdalla, sekä lopulta omissa hautajaisissa. Moni ei enää koe yhtä kiinteää yhteyttä perinteisiin uskonnollisiin rituaaleihin, ei kuulu kirkkoon tai haluaa jostain muusta syystä vaihtoehtoisen hautauksen. Osittain ympäristöarvojen, osin muista syistä, olen ainakin itse viehättynyt ajatuksesta ekologisista hautajaisista ja samaan aikaan olen kiinnostunut tallentamaan ihmisten henkilöhistoriaa erilaisiin sähköisiin julkaisualustoihin. Näitä kahta mahdollisuutta yhdistämällä rakentui uutta ja vanhaa yhdistävä hautaustapa.

Muistolehdot ovat vanha paikka, missä menneitä sukupolvia on muisteltu. Puu on erinomainen symboli edesmenneille sukupolville ja ihmisille, koska sukujakin usein verrataan puihin. Laitoin joku päivä sitten omalla facebook seinällä jakoon sivuston, joka myy biohajoavia tuhkauurnia. Puun voi istuttaa yksin, johonkin tiettyyn kauniiseen paikkaan, tai vaihtoehtoisesti suvut voivat perustaa omia tai yhteisiä puistoja, joihin voi haudata useita sukupolvia ja hyödyntää erilaisia kasvilajikkeita. Tässä vaiheessa puihin (ja kaikkiin muihin muistomerkkeihin) voi lisätä sähköisen leiman, jonka takaa löytyy tarkempi tieto haudatusta ihmisestä. Sukulaiset tai muut uteliaat voivat näin etsiä henkilön hautamuistomerkin, viettää aikaa sen läheisyydessä, muistellen edesmennyttä, ja miksi esim. sukulaiset eivät voisi jättää sinne merkintöjä muita vierailijoita varten.

The Urn – Bios Urn

Ekologisten uurnien mukana voi tilata puun siemenen, tai tilauksen voi tehdä ilman siementä ja laittaa uurnaan haluamansa lajikkeen. En tiedä miten moni suomalainen on kyseiseen pakettiin tutustunut. Puun kasvattaminen siemenestä (jopa taimesta) aikuiseksi puuksi on aika monivaiheinen ja epävarma hanke, joten en ehkä itse lähtisi kokeilemaan pelkästään yrityksen myymää valmista pakettia, vaan lisäisin mukaan myös muita palveluja, kuten ilmoitukset viranomaisille, tuhkauksen järjestelyt ja tarvittaessa hoidon hautamuistomerkille. Nykyään löytyy myös sen verran paljon kirkkoon kuulumattomia henkilöjä, että heidän kanssa voisi suunnitella uudenlaisia muistoseremonioita.

Tutustuin myös Suomen hautaustoimilakiin. Laki ei sinänsä anna esteitä kyseiselle hautaustavalle, mutta joitain pieniä huomioitavia asioita. Käytännössä maanomistajan luvan pitäisi riittää, jos puuta ei huomioida hautamuistomerkkinä ja krematorioon tehdään tarvittava ilmoitus.

Sähköinen leima – Laulujen talo

Kirjoitus liittyy suunnitelmaan alkaa rakentaa sähköistä alustaa henkilöhistorian tallentamiseen. Mietin erilaisia sovelluksia, joita palveluun voi liittää ja yksi erittäin kehityskelpoinen ovat sähköiset leimat, joita voi etsiä esimerkiksi matkapuhelimella. Sähköisen leiman takaa löytyy linkki henkilön sähköiseen arkistoon, jota vierailija voi tutkia käyttöoikeuksiensa rajoissa ja joissain tapauksissa hän voi vaikka jättää terveiset vieraskirjaan (julkkikset tai sukulaiset).

Laulujen talosta enemmän sille tarkoitetulla sivulla.