Verkostotalous

TALOUDELLINEN YHTEISTYÖ:

Pitkät tuotantoketjut ja korkeat organisaatiot aiheuttavat ongelmia globaalissa taloudessa. Työntekijä nähdään lähinnä kustannuksena ja usein tuotteen loppukäyttäjälle on epäselvää, että minkälaisissa olosuhteissa se on tuotettu. Verkostotalous perustuu pienten toimijoiden ketterään yhteistyöhön, pääomien ja ostojen keskittämiseen, sekä paikallisten toimijoiden tukemiseen ja omavaraisuuden kasvattamiseen. Tavoitteena on nostaa työllisyysastetta, vahvistaa rahan kiertoa paikallistaloudessa ja jakaa työtä ja tuloja reilummin.

Perinteisen osuusliikkeen yksi tärkeimmistä tehtävistä oli ostovoiman keskittäminen. Käytännössä sitä toteutetaan keskittämällä hankintoja verkostossa toimivaan yritykseen, johon verkoston jäsenet keskittävät omat ostoksensa. Eri aloilla toimivat yritykset voivat erikoistua ja tehdä yhteistyötä tuottamalla palveluja toisilleen. Jos verkoston jäseniltä löytyy riittävästi osaamista, saadaan myös palkkakustannukset kiertämään yhteisön sisällä. Verkosto ei saa olla täysin suljettu, koska se tuskin toimisi käytännössä. Osa jäsenistä tekee työtä ulkopuolisille työnantajille ja verkosto myy aktiivisesti omaa osaamista ja tuotteita myös muille asiakkaille.

Verkoston rakentaminen kannattaa aloittaa käymällä läpi omia henkilökohtaisia tarpeita ja miettimällä vaihtoehtoisia ratkaisuja niiden hankkimiseksi. Verkostoa ylläpitämään kannattaa todennäköisesti perustaa osuuskunta, joka kokoaa eri aloilla toimivia pienyrityksiä ja osuuskuntia. Kartoittamalla jäsenten tarpeita ja yritysten tuottamia palveluja, voidaan koordinoida yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja etsiä sellaisia tuotteita, joihin tarvitaan uusia toimijoita tai investointeja. Palveluista on helppo lähteä liikkeelle, mutta osa tavarasta voidaan hankkia tukkuliikkeiltä tai tuoda ulkomailta. Hankintojen keskittäminen, lyhytaikainen varastointi ja jälleenmyynti on todennäköisesti kannattavampaa, kuin etsiä itse halvin vaihtoehto. Verkkokauppa on kustannustehokas alusta myyntiä ja markkinointia varten, ja varastot voidaan hajauttaa useaan eri kohteeseen.

Verkostoa varten kannattaisi luoda oma kanta-asiakasjärjestelmä, joka sitouttaisi jäseniä ja asiakkaita käyttämään sen palveluja ja tuotteita. Aiemmin olen kyllä miettinyt sitä, että pienyrittäjien kanta-asiakasjärjestelmä olisi järkevää toteuttaa yhteistyössä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

ELÄMÄNTAPA:

Hyvin toimivasta verkostosta rakentuu helposti yhteisö, joka taloudellisen toiminnan lisäksi tekee monenlaista yhteistyötä. Törmäsin noin viikko sitten sivustoon, jolla neuvotaan ”valloittamaan” asuinalueita. Kyseessä on pehmeää valloittamista, verrattuna talon valtaamiseen. Ajatuksena on vuokrata ja ostaa asuntoja samalta alueelta ja tehdä yhteistyötä erilaisissa käytännön askareissa. Naapurit voivat hyödyntää yhteisiä työkaluja ja ajoneuvoja, sekä järjestää yhteistä vapaa-ajan ohjelmaa.

Aiheesta lisää Vapaus Akatemia:n sivuilla.