Politiikka

Kahden sektorin ja – valuutan kysyntäperusteinen talousjärjestelmä

Olen jo pitkään miettinyt erilaisia vaihtoehtoja, millä talouden ja yhteiskunnan rakenteita voidaan muuttaa siten, että ne pystyvät vastaamaan nopeasti muuttuvan maailman erilaisiin haasteisiin. Mietin tavoitteita, jotka pitää ottaa lähtökohdaksi suunnittelussa ja päädyin seuraaviin: vallan hajauttaminen, työttömyyden ja köyhyyden poistaminen, teknologian luoman vapauden hyödyntäminen, ja kestävä kehitys. Artikkelissa esitettyihin ratkaisuehdotuksiin olen päätynyt pitkän kehitystyön jälkeen. Malli on matkan aikana kehittynyt tarkemmaksi ja samalla olen ratkaissut joitain käytännön ongelmia. Kaksi tärkeintä ominaisuutta, joiden päälle olen taloutta ja sektorijakoa lähtenyt rakentamaan olivat julkisen sektorin erottaminen omalla valuutalla ja työoikeuden liittämisen kansalaisen velkatiliin. Uudempaa materiaalia on valuuttajärjestelmän käytännön toteutus, sekä suositus siirtää julkinen sektori osuuskuntien yhteistyön varaan rakennetuille markkinoille. Continue reading ”Kahden sektorin ja – valuutan kysyntäperusteinen talousjärjestelmä”

52 peliä | 1. Backgammon

Backgammon on hieman erikoinen avaus artikkelisarjalle, jonka aikana aion esitellä 52 erilaista peliä. Lauta on minulle lapsuudesta tuttu, mutta en ole jostain syystä ikinä opetellut pelaamaan sitä. Viime viikolla ystäväni opetti minulle säännöt ja sen jälkeen pelattiin kolme peliä. Tulos 0-3, mutta väitän, että pääsin varsin hyvin kiinni pelin ideaan ja strategiaan jo ensimmäisen pelin aikana. Vahva pelikokemus varmaan helpotti uuden pelin oppimista.

Aluksi backgammon voi vaikuttaa hieman sekavalta peliltä. Tavoite on selkeä, omat nappulat pitää saada vastustajaa nopeammin omalle kotikentälle ja sen jälkeen poistettua laudalta. Molemmat pelaajat heittävät vuorollaan kahta 6-sivuista noppaa, joiden silmäluvut saa käyttää suht vapaasti omien nappuloiden siirtämiseen. Säännöt voi lukea esim. wikipediasta, siksi en ala niitä tähän kirjoittamaan.

Historia

Backgammonin historia juontaa mahdollisesti juurensa 3000 ekr. pelatusta pelistä, mutta kirjallisia todisteita sen nykyistä muotoa muistuttavasta pelistä on löydetty 500-luvun jälkeen lähi-idästä. Maailmanmestaruuksia lajissa on jaettu ainakin vuodesta 1967 (lähde WBA:n tilasto) lähtien ja se on yksi merkittävistä älypeleistä. Backgammonin lisäksi pelistä löytyy useita erilaisia variaatioita ja sitä pelataan myös rahapelinä.

Strategia

Ongelma ovat yksittäiset nappulat, jotka vastustaja voi samaan ruutuun astuessaan syödä, jonka jälkeen ne siirretään pelilaudan ulkopuolelle. Mitä pidemmällä peli on, niin sitä haastavampaa syödyt nappulat on saada takaisin laudalle ja koska ne aloittavat vastustajan kotipesästä, niin niillä on kaikkein pisin matka omalle kotikentälle. Sen takia omien nappuloiden suojaaminen on olennainen osa pelistrategiaa. Jos samassa ruudussa on 2 tai useampi oma nappula, syntyy niistä muuri, joka suojelee omia nappuloita ja estää vastustajan liikkumisen kyseiseen ruutuun. Eli siirrot on hyödynnettävä siten, että mahdollisimman moni nappula liikkuu turvallisesti muureja pitkin, eikä altistu riskille tulla syödyksi. Vastustajan päästä liikkeelle lähtevien nappuloiden kanssa voi ottaa pieniä riskejä ja jättää ne roikkumaan vastustajan päätyyn. Tarkoituksena syödä vastustajan irtonaisia nappuloita (omilla nappuloilla lyhyt matka poistoon ja vastustajalla pitkä). Tähän stategiaan liittyy kuitenkin riski siitä, että vastustaja pääsee sulkemaan oman kotipesän, jonka jälkeen syöty nappula ei välttämättä pääse enää ollenkaan pelilaudalle ja häviät pelin 2:lla (gammon) tai 3:lla (backgammon) pisteellä, kun normaalisti voitosta saa 1:n pisteen.

Peliin on mietitty useita erilaisia strategioita. Peli on ensisijaisesti kilpajuoksu, mutta huonommin noppaa alussa heittänyt pelaaja voi parantaa mahdollisuuksiaan kiriä etumatka kiinni erilaisilla vastastrategioilla.

Arvio

Kokeneemmalle pelaajalle nopea oppia ja ainakin itse pääsin helposti kiinni pelin strategiaan. Asiaan saattoi vaikuttaa kaverin antamat valistuneet vinkit (joita nyt jaan teille). Sattuman vaikutus on melko iso yksittäisessä pelissä. Kolmesta pelistä ainakin viimeisen hävisin ihan puhtaasti paremmille heitoille. Kumpikaan ei tehnyt merkittäviä virheitä ja peli kulki sen takia sujuvasti. Useammassa pelissä taito todennäköisesti korostuu enemmän ja mukaan voi ottaa tuplaussäännön, jota en ole itse kokeillut.

Pelin kesto 10-30 minuuttia.

Tulen pelaamaan uudelleen =)

Linkit

Pelin esittely, säännöt, historia ja päästrategiat: https://en.wikipedia.org/wiki/Backgammon

Backgammonia verkossa (ihmistä tai tietokonetta vastaan):
http://www.247backgammon.org/
http://www.play65.fi/

Kansainvälinen lajiliitto: http://world-backgammon-association.com/

 

Jokainen päivä on tarinan arvoinen

Jokainen ihminen on tarinan arvoinen. 

Näillä ajatuksilla on hyvä aloittaa uusi päivä. Elämä on pitkä tarina, joka sisältää lukuisia sivupolkuja, ikimuistoisia hetkiä, kohtaamisia, ja päivistä vuosiin kestäviä pitkiä tarinoita. Osa saattaa sulkeutua tänään, mutta tänään voi saada alkunsa myös aivan uusi tarina. Arki on usein puuduttavaa rahan perässä juoksemista, kodin ja perheen arjen pyörittämistä tai turhan tuntuista ajan tappamista ja oleskelua. Jos elämää pitäisi elää kuin viimeistä päivää, niin ei sekään kuulosta kovin mukavalta lähtökohdalta aloittaa uusi päivä. Mutta jokainen päivä voi luoda uuden tarinan, tai aloittaa uuden luvun vanhassa kertomuksessa. Continue reading ”Jokainen päivä on tarinan arvoinen”

Ekologiset hautajaiset ja sähköinen muistomerkki

Kuolema ja hautajaiset eivät ole kovin yleisiä puheenaiheita kahvipöydässä, mutta ne ovat asioita, jotka jokainen meistä tulee kohtaamaan, läheisten ja sukulaisten kohdalla, sekä lopulta omissa hautajaisissa. Moni ei enää koe yhtä kiinteää yhteyttä perinteisiin uskonnollisiin rituaaleihin, ei kuulu kirkkoon tai haluaa jostain muusta syystä vaihtoehtoisen hautauksen. Osittain ympäristöarvojen, osin muista syistä, olen ainakin itse viehättynyt ajatuksesta ekologisista hautajaisista ja samaan aikaan olen kiinnostunut tallentamaan ihmisten henkilöhistoriaa erilaisiin sähköisiin julkaisualustoihin. Näitä kahta mahdollisuutta yhdistämällä rakentui uutta ja vanhaa yhdistävä hautaustapa. Continue reading ”Ekologiset hautajaiset ja sähköinen muistomerkki”

Verkostotalous

TALOUDELLINEN YHTEISTYÖ:

Pitkät tuotantoketjut ja korkeat organisaatiot aiheuttavat ongelmia globaalissa taloudessa. Työntekijä nähdään lähinnä kustannuksena ja usein tuotteen loppukäyttäjälle on epäselvää, että minkälaisissa olosuhteissa se on tuotettu. Verkostotalous perustuu pienten toimijoiden ketterään yhteistyöhön, pääomien ja ostojen keskittämiseen, sekä paikallisten toimijoiden tukemiseen ja omavaraisuuden kasvattamiseen. Tavoitteena on nostaa työllisyysastetta, vahvistaa rahan kiertoa paikallistaloudessa ja jakaa työtä ja tuloja reilummin. Continue reading ”Verkostotalous”

Työntekijän sukupolvenvaihdos

Olen kirjoitellut aiheesta aiemmin facebook -kirjoituksen ja esittelin asiaa työllisyystoimikunnassa, mutta aloite ei oikein ole saanut tuulta alle. Toimikunnassa ongelmaksi muodostui se, että palkkatuet ja Kelan eläköitymiseen tarkoitetut tukimuodot maksetaan eri budjeteista ja siksi niitä ei voi käsitellä yhtenä kokonaisuutena.

Tavoitteena on luoda palkkatukimalli yrityksille, jossa tukea maksettaisi samaan aikaan kahdelle työntekijälle. Eläköityvälle työntekijälle rakennetaan kevennetty polku kohti eläkettä, joka voi tarkoittaa kevennettyä työpäivää ja opastavaa työtä. Tuen ehtona on vaatimus työllistää uusi työntekijä vastaavaan tehtävään. Lähtökohtaisesti kannattaisi tukea työttömiä tai nuoria, mutta tukipaketteja voidaan räätälöidä erilaisiin tarpeisiin ja tukea enemmän sellaisia henkilöitä, joilla on ollut ongelmia työllistymisessä. Continue reading ”Työntekijän sukupolvenvaihdos”

Vapauden kaivo

Alkuperäinen julkaisu 27.02.2017: http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/82649-vapauden-kaivo

”Vapaa kuin taivaan lintu!”, on yksi pitkään ihmisten keskuudessa elänyt vapauden vertaus. Sen avulla voin aloittaa kirjoitukseni vapaudesta ja sen luonteesta. En ole sinut vapauden käsitteen kanssa. Sen määritteleminen on vaikeaa, koska kysymyksessä on subjektiivinen kokemus, ei universaali arvo.

Vapaus fyysisen todellisuuden rajoitteista (luonnonlaeista) on mahdottomuus. Ihminen ei voi olla vapaa kuin lintu, koska meillä ei ole siipiä. Eikä vapaus painovoimasta ole se mitä ihmiset tarkoittavat puhuessaan vapaudesta. Täydellinen vapaus on mahdollista vain mielikuvituksessa.

Koska vapaus fysiikan laeista ei ole ihmiselle mahdollista, lähden liikkeelle siitä havainnosta, että vapaus on subjektiivinen kokemus. Se ei siten ole suoraan sidoksissa ympäristöömme, se on suhde, joka perustuu henkilökohtaiseen tunteeseen. Mistä voimme olla vapaita, jos emme voi vapautua ympäröivän todellisuuden rajoitteista ja koko käsitteen sisältö syntyy oman päämme sisällä? Mitä on vapaus? Continue reading ”Vapauden kaivo”

Matkalla minussa

Alkuperäinen julkaisu 09.09.2011: http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/82582-matkalla-minussa

Pystyn erottelemaan itsestäni tietoisen osan. Sen lisäksi tiedän, että kokonaisuus jonka muodostan on monimutkainen symbioosi, erilaisia bakteereja, soluja ja sähkövirtaa. Se on fyysinen olemukseni, kutsutte sitä millä nimellä tahansa. Pelkkää ”kvarkkien tanssia” tai ei, se on silti osa minua ja kokonaisuutta, josta muodostuu kokemus olemassaolosta.

Tietoisuuden ja fyysisen olemassaoloni välissä on silti jotain, johon yritän nyt tarttua. Väitän, että jokaisessa ihmisessä on myös yhteisöllinen minuus, jota yritän kirjoituksessa tuoda esille. Ajatuksen juuret ovat jossain syvällä, Seppo Oikkosen kirjoitukset ovat toimineet inspiraation lähteenä. Kirjoitus omantunnon kokemuksesta (kirj. Kaisa Kansine) herätti kysymyksiä, jotka lopulta johtivat tähän kirjoitukseen. Continue reading ”Matkalla minussa”

Ihmisen ymmärtämisen sietämätön vaikeus

Alkuperäinen julkaisu 17.12.2011: http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/91555-ihmisen-ymmartamisen-sietamaton-vaikeus

Ihmisten välillä on ikuinen muuri, joka estää meitä ymmärtämästä toistemme tapaa elää ja ajatella. Se on ympäristön ja kokemusten muodostama kokonaisuus, jonka sisältä katselemme ja tulkitsemme maailmaa. Usein näemme vain oman puolemme rajasta, joka meitä erottaa ja teemme helposti sen virheen, että uskomme ruohon olevan saman väristä muurin toisellakin puolella.

Suomalaisen on helpompi ymmärtää toista suomalaista, kuin täysin vastakkaisesta kulttuurista tulevaa henkilöä. Savolaisen on helpompi ymmärtää toista savolaista. Minun on helpompi ymmärtää perhettäni ja lähimpiä ystäviäni. Continue reading ”Ihmisen ymmärtämisen sietämätön vaikeus”

Joukkorahoituksesta – innovaatioiksi

Alkuperäinen julkaisu 11.06.2012: http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108487-investointity%C3%B6kalu-kotimaisille-innovaatioille

Otetaan: www.kickstarter.com, Leijonan luola (TV-formaatti), mesenaatti.me, muutama bisnesenkeli ja kotimaiset julkiset toimijat (Tekes, Uusyrityskeskus, jne.), pistetään ne hattuun ja ravistetaan. Kurkistetaan hattuun ja katsotaan mitä sieltä löytyy…

UUDISTETTU INNOVAATIOPOLITIIKKA

Hyvän idean kehittyminen menestyväksi liiketoiminnaksi on monivaiheinen prosessi, joka vaatii eri alojen osaamista, pääomaa, onnistumisen markkinoinnissa ja ripauksen onnea. Suomessa on huudettu innovaatioiden ja kasvuyritysten perään kohta vuosikymmen, mutta tulokset ovat laihoja. Jotain tehdään väärin. Continue reading ”Joukkorahoituksesta – innovaatioiksi”